Οδηγίες Χρήσης
Panos I. Papadopoulos

Θεσσαλονίκη, 24 Απρίλη 2010

 
Πρόλογος

Καλώς ήλθατε στο Διαδικτυακό Καφενείο. Εδώ μπορείτε να παίξετε μπουρλότο και πρέφα με τους φίλους σας ή με τον Η/Υ. Υπάρχουν πάρα πολλά sites στο διαδίκτυο στα οποία μπορείτε να παίξετε σχεδόν όλα τα γνωστά παιχνίδια της τράπουλας. Πολλά από αυτά τα sites είναι εξαιρετικά, όσον αφορά στην ποιότητά τους ως διαδικτυακοί τόποι, κάποια έχουν στόχο το κέρδος, πάντως είναι γεγονός ότι τα παιχνίδια της πρέφας και του μπουρλότου λείπουν από το διαδικτυακό στερέωμα. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε το κίνητρο της ανάπτυξης του Διαδικτυακού μας Καφενείου στο οποίο έχουμε την τιμή να σας φιλοξενούμε αυτή τη στιγμή.

Τα παιχνίδια της πρέφας και του μπουρλότου είναι πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα. Η καταγωγή της πρέφας δεν είναι γνωστή και γενικά είναι παιχνίδι άγνωστο εκτός Ελλάδος. Το μπουρλότο είναι παραφθορά του γαλλικού belote (προφέρεται «μπελότ») το οποίο με τη σειρά του είναι παραφθορά του μπριτζ. Το μπριτζ, βέβαια, αποτελεί την κορωνίδα της οικογένειας όλων αυτών των παιχνιδιών που παίζονται με σκοπό την αποκόμιση «μπαζών» μετά από μια διαδικασία «αγοράς», κατά την οποία καθορίζεται το χρώμα των «ατού». Στόχος μας, όμως, εδώ δεν είναι να σας μάθουμε μπουρλότο, ή πρέφα, υποτίθεται ότι γνωρίζετε τα παιχνίδια. Στόχος αυτού του σύντομου εγχειριδίου είναι να σας δείξουμε πώς μπορείτε να παίξετε μπουρλότο ή πρέφα επισκεπτόμενοι το Διαδικτυακό Καφενείο.

Πριν προχωρήσουμε στην ουσία, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε λίγα πράγματα σχετικά με την ιστορία του site και τον τρόπο ανάπτυξης των σχετικών προγραμμάτων. Κρίνουμε, επίσης, σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τις απόψεις μας όσον αφορά στους σκοπούς και στους στόχους του site. Κάνουμε λοιπόν σαφές, ότι η ομάδα των προγραμματιστών που εκπόνησαν και συντηρούν το Διαδικτυακό Καφενείο, δεν προσβλέπει στον προσπορισμό οικονομικού ή άλλου οφέλους από τους χρήστες του προγράμματος. Τα προγράμματα αναπτύχθηκαν με μόνο κίνητρο το μεράκι μας για τους Η/Υ και την αγάπη μας για τα παιχνίδια της πρέφας και του μπουρλότου. Ήταν επίσης μια ευκαιρία για μας να αναπτύξουμε τις γνώσεις μας πάνω στο web programming και να γευτούμε τη χαρά της ανάπτυξης προγραμμάτων ανοικτού κώδικα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά εργαλεία του ελεύθερου λογισμικού. Πιστεύουμε ότι είναι ενδιαφέρον να διαβάσετε στο επόμενο κεφάλαιο τα σχετικά με το στήσιμο του όλου εγχειρήματος· αν όμως είστε βιαστικοί και θέλετε να ξεκινήσετε το παιχνίδι, διαβάστε το κεφάλαιο "Θέλω να Παίξω!".

 
Ανοικτός Κώδικας και Διαδικτυακό Καφενείο

Το όλο εγχείρημα βρίσκεται ανεβασμένο στο διαδίκτυο ως project ανοικτού κώδικα. Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που φιλοξενούν προγράμματα ανοικτού κώδικα. Το διαδικτυακό καφενείο είναι «ανεβασμένο» στο Google Code και χρησιμοποιεί το Mercurial VCS για τον συγχρονισμό των προγραμματιστών και την παρακολούθηση του κώδικα. Αν προσθέσουμε και το TortoiseHG, που «γραφικοποιεί» το Mercurial σε περιβάλλον Windows, έχουμε ήδη τρία σημαντικά projects ελεύθερου λογισμικού που αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε και συντηρείται το Διαδικτυακό Καφενείο. Οι ιστοσελίδες που παράγει και διαχειρίζεται το πρόγραμμα είναι γραμμένες εξ ολοκλήρου σε HTML και κάνουν ευρεία χρήση της γλώσσας javascript που αποτελεί τη γλώσσα των browsers, εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Πράγματι, ο πρώτος παραλήπτης και αποκωδιοποιητής όλων των χειρισμών σας στο Διαδικτυακό Καφενείο δεν είναι άλλος από τον browser που χρησιμοποιείτε και ο μόνος τρόπος να αποκωδικοποιήσουμε τις κνήσεις σας και τις εντολές σας είναι η javascript. Μετά την αποκωδικοποίηση των κινήσεών σας, επικοινωνούμε με τον server που μας φιλοξενεί, χρησιμοποιώντας κυρίως ασύγχρονα και σύγχρονα αιτήματα Ajax. Πράγματι, η τεχνολογία Ajax είναι αυτή που έδωσε στο web programming τεράστια ώθηση τα τελευταία δέκα χρόνια. Πριν την ανάπτυξη της τεχνολογίας Ajax ήταν πρακτικά αδύνατο να επικοινωνήσει κανείς διαδραστικά με τον server· ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ήταν η αποστολή δεδομένων στον server και η συνακόλουθη παραλαβή νέας σελίδας με αποτέλεσμα την πολύ κουραστική επανάληψη της προβολής νέων σελίδων κάθε φορά που κάτι καινούριο έπρεπε να εμφανιστεί στην οθόνη.

Αυτός ο παράγοντας δημιουργούσε τεράστιες δυσκολίες στην ανάπτυξη διαδραστικών προγραμμάτων στο web, και επειδή τα παιχνίδια είναι 100% διαδραστικά προγράμματα, καθιστούσε την κατασκευή παιχνιδιών στο διαδίκτυο ένα δυσεπίλυτο γρίφο. Με την αποδοχή και την αποκρυστάλλωση της javascript και του DOM ως προτύπου σελίδας, και μετά την εμφάνιση της τεχνολογίας Ajax, άρχισε η αλματώδης ανάπτυξη διαδραστικών προγραμμάτων στο web και αναπτύχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες προγράμματα που ήταν αδύνατον έστω και να τα διανοηθεί κανείς στην προ Ajax εποχή του διαδικτύου. Έχουμε λοιπόν τρία ακόμη προϊόντα ανοικτού κώδικα στη φαρέτρα μας: τη γλώσσα javascript, το πρότυπο DOM και την τεχνολογία Ajax.

Τόση ώρα, όμως, μιλάμε για τους browsers που ουσιατικά είναι τα προγράμματα που μας ανοίγουν τις πύλες του διαδικτύου. Πράγματι, για να συνδεθεί κανείς στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου browser. Οι πλέον διαδεδομένοι browsers, μετά την κατάρρευση του πρωτοπόρου Netscape, είναι σήμερα ο Internet Explorer (IE) της Microsoft και ο Firefox της Mozilla, που αποτελεί μετεξέλιξη του Mosaic. Ο IE δεν είναι προϊόν ανοικτού κώδικα, αλλά προσφέρεται πλέον δωρεάν από την Microsoft, καθώς η εταιρεία κολοσσός διείδε την απαξίωση του φυλλομετρητή της μετά την έλευση του Firefox της Mozilla. Αυτός ο τελευταίος όχι μόνο παρέχεται δωρεάν, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα projects ανοικτού κώδικα με χιλιάδες συνεργαζόμενους προγραμματιστές. Πέρα από τους κορυφαίους browsers της αγοράς, υπάρχουν οι Opera, ο Safari και, βεβαίως, ο Chrome της Google, ο οποίος αποτελεί ένα ακόμη εκπληκτικό επίτευγμα του ελεύθερου λογισμικού.

Έχουμε λοιπόν στο οπλοστάσιό μας μια σειρά από εξαιρετικούς browsers που παρέχονται δωρεάν, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι επίσης προγράμματα ανοικτού λογισμικού. Θα προσέξατε ότι χρησιμοποιούμε τους όρους «ανοικτό λογισμικό» και «ελεύθερο λογισμικό» με κάποια ασάφεια. Πράγματι, ενώ το ελεύθερο λογισμικό είναι λογισμικό που παρέχεται δωρεάν από τους κατασκευαστές, το ανοικτό λογισμικό είναι κάτι γενικότερο, καθώς τα προγράμματα ανοικτού κώδικα, πέρα από το να παρέχουν δωρεάν τα προϊόντα τους, παρέχουν ελεύθερα και τον κώδικα των προγραμμάτων. Μπορεί εκ πρώτης όψεως αυτό να φαντάζει κάπως παράξενο, αλλά ακόμη και με τους κώδικες στην κατοχή μας είναι αδύνατον να αναπτύξουμε αυτά τα προγράμματα χωρίς τη συνδρομή των χιλιάδων προγραμματιστών που τα αναπτύσσουν και τα συντηρούν.

Ας κοιτάξουμε όμως τώρα και την πλευρά του server ο οποίος φιλοξενεί το Διαδικτυακό μας Καφενείο. Κατ' αρχάς έχουμε επιλέξει δωρεάν server της Free Web Hosting Area για την εγκατάσταση του Διαδικτυακού Καφενείου. Αν όμως οι απαιτήσεις αυξηθούν, είναι πολύ πιθανόν να μετακομίσουμε σε ενοικιαζόμενο server, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει το Διαδικτυακό Καφενείο να αποφέρει κάποιου είδους προσόδους, οι οποίες, όμως, θα εξασφαλιστούν από διαφημίσεις, εφόσον η μετακόμιση λόγω φόρτου εργασιών θα σημαίνει και υψηλή επισκεψιμότητα. Στον server, λοιπόν, «κάθεται» όλη η εφαρμογή μαζί με την database που αποτελεί τον πυρήνα της εφαρμογής. Η βασική γλώσσα ανάπτυξης των προγραμμάτων μας από την πλευρά του server είναι η PHP, ένα ακόμη επίτευγμα της κοινότητας ανοικτού κώδικα.

Όσον αφορά στην database, είναι, φυσικά, χτισμένη με τα εργαλεία της MySQL, αυτού του πασίγνωστου και πανίσχυρου RDMBS που ανταγωνίζεται επάξια τον κολοσσό των αγοραίων RDMBS, την ORACLE. Μαζί με το λειτουργικό σύστημα Linux, πρόκειται ίσως για την κορυφαία κατάκτηση του κοινότητας του ανοικτού κώδικα. Πράγματι, είναι κοινός τόπος ότι η ανάπτυξη ενός σωστού, γρήγορου και αξιόπιστου RDBMS είναι ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα της επιστήμης των Η/Υ. Το ότι υπάρχει σήμερα στην αγορά το RDMBS της MySQL ως προϊόν ανοικτού κώδικα είναι ευτύχημα και δεν είναι ψέμμα να πούμε ότι πολλά από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα του web δεν θα είχαν καν ξεκινήσει κάτω από το τεράστιο κόστος που σημαίνει η χρήση αντίστοιχων αγοραίων εργαλείων.

Προσθέτουμε, λοιπόν, στον κατάλογο των εργαλείων ελεύθερου λογισμικού που χρησιμοποιήσαμε στην ανάπτυξη του Διαδικτυακού Καφενείου, την PHP και την MySQL. Δεν τελειώσαμε όμως. Για την ανάπτυξη προγραμμάτων στο web είναι απαραίτητος κάποιος server, αλλά θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εργαστούμε χρησιμοποιώντας πραγματικούς servers στη φάση της ανάπτυξης και της δοκιμασίας των προγραμμάτων μας. Είναι λοιπόν πάγια πρακτική των web προγραμματιστών να χρησιμοποιούν τοπικούς «ψευτοservers» όσο τα προγράμματα αναπτύσσονται. Για να στήσει όμως κανείς έναν web server είτε πρόκειται για τοπικό «ψευτοserver», είτε πρόκειται για πραγματικό server παραγωγής, χρειάζεται πολύς κόπος και τεράστια εμπειρία. Ακόμη, τα προϊόντα που καθιστούν δυνατή τη μετατροπή ενός Η/Υ σε web server κοστίζουν ένα σωρό λεφτά. Όλα αυτά, όμως, ανήκουν πια στο παρελθόν. Πράγματι, χάρη στο λογισμικό ανοικτού κώδικα Apache, είναι πια παιχνιδάκι η μετατροπή του PC σας σε αξιόπιστο web server. Με τον Apache και το EasyPHP που αυτοματοποιεί την εγκατάσταση και τη χρήση της PHP, της MySQL και του ίδιου του Apache, κλείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων ανοικτού κώδικα που αποτέλεσαν τα εργαλεία ανάπτυξης του Διαδικτυακού Καφενείου.

Θα ήταν όμως παράλειψη να μην αναφέρουμε τον αγαπημένο μας editor, που δεν είναι άλλος από τον Vim, ο οποίος μας συντροφεύει εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, αποτελώντας το εργαλείο με το οποίο εργαζόμαστε κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας. Ακόμη και αυτή τη στιγμή που γράφονται τούτες οι αράδες, δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο μας Vim που μετατρέπει τα γραφόμενά μας σε ηλεκτρονικά αρχεία του Η/Υ. Φυσικά, ο Vim, είναι ένα ακόμη επίτευγμα του ανοικτού κώδικα. Πέρα, όμως, από τα εργαλεία που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν και ένα σωρό άλλα δωρεάν εργαλεία, τόσο ανοικτού όσο και κλειστού κώδικα, τα οποία μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε τις χιλιάδες δυσκολίες που κρύβει το Διαδικτυακό Καφενείο.

Ας δούμε, όμως, μερικά από αυτά τα δωρεάν εργαλεία. Εκτός από το Google που χρησιμοποιείται σε κάθε μας βήμα για να ψάξουμε λύσεις στο ένα ή στο άλλο προγραμματιστικό πρόβλημά μας, χρησιμοποιούμε και πολλά άλλα εργαλεία και πόρους χωρίς τα οποία θα ήταν σχεδόν αδύνατο να τα καταφέρουμε. Πράγματι, τα «τσόχινα» textures του background είναι κατασκευασμένα με δωρεάν εργαλεία που «ψαρέψαμε» από το διαδίκτυο. Ακόμη και τα παιγνιόχαρτα είναι κατεβασμένα από το web. Κάθε εικονίδιο, κάθε τι που κοσμεί το Διαδικτυακό Καφενείο είναι προσφορά του τεράστιου πολυκαταστήματος που εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια διαθέτει δωρεάν προϊόντα σε όσους έχουν τη διάθεση και την όρεξη να τα χρησιμοποιήσουν. Το πολυκατάστημα αυτό, βέβαια, δεν είναι άλλο από το Internet. Το ίδιο το Internet ως τεχνολογία παρέχεται, φυσικά, δωρεάν και αναπτύχθηκε από ανθρώπους που δεν είχαν άλλο στο μυαλό τους παρά να διευκολύνουν την επικοινωνία τους με τους συναδέλφους τους και με τον έξω κόσμο γενικότερα.

 
Εισαγωγή στο Διαδικτυακό Καφενείο

Όπως είπαμε στον πρόλογο, στο Διαδικτυακό Καφενείο μπορείτε να παίξετε τα παιχνίδια της πρέφας και του μπουρλότου. Για να παίξετε όμως θα πρέπει προηγουμένως να έχετε δημιουργήσει έναν «λογαριασμό». Αν είστε έστω και λίγο εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, μάλλον θα έχετε ανοίξει λογαριασμούς σε διάφορα άλλα προγράμματα του διαδικτύου, όπως το Facebook, το Gmail, το Picasa, το YouTube κλπ. Αν, όμως, δεν έχετε ξανανοίξει λογαριασμό σε κάποιο άλλο site του διαδικτύου, να ξέρετε ότι λογαριασμός δεν είναι τίποτε άλλο από ένα όνομα (login) και έναν κωδικό (password) με τα οποία σας αναγνωρίζει το σύστημα. Με λίγα λόγια, πριν αρχίσετε το παιχνίδι, πρέπει να εγγραφείτε στο Διαδικτυακό Καφενείο.

 
Εγγραφή

Για να εγγραφείτε στο ΔΚ, επιλέξτε Signup από την αρχική σελίδα. Θα εμφανιστεί μια φόρμα στην οποία πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία με τα οποία επιθυμείτε να εισέρχεστε, να χαρτοπαίζετε και να εμφανίζεστε γενικά στο ΔΚ. Τα πιο σημαντικά από αυτά τα στοιχεία είναι το login name, ή πιο απλά login, και ο κωδικός. Το login name είναι ένα σύντομο όνομα αποτελούμενο μόνο από λατινικούς χαρακτήρες, π.χ. panos, maria κλπ, ενώ ο κωδικός είναι μια κωδική λέξη αποτελούμενη από οποιουσδήποτε χαρακτήρες και σύμβολα, τον οποίο θα πρέπει να γνωρίζετε μόνο εσείς, ώστε να εμποδίσετε άλλους χρήστες να εισέρχονται στο ΔΚ με το δικό σας login παριστάνοντας ότι είστε εσείς.

Κατά την εγγραφή σας θα πρέπει να συμπληρώσετε και κάποια επιπλέον στοιχεία. Το μόνο από αυτά τα στοιχεία που είναι απαραίτητο, πέρα φυσικά από το login και το password, είναι το ονοματεπώνυμό σας. Στο πεδίο αυτό πρέπει να συμπληρώσετε ένα ονοματεπώνυμο με το οποίο θα μπορεί κάποιος να σας εντοπίσει και να σας απευθύνει πρόσκληση για παιχνίδι. Όπως και να 'χει, αν δεν επιθυμείτε τη δημοσιοποίηση του πραγαμτικού σας ονόματος, μπορείτε πάντα να δώσετε ένα ψευδώνυμο. Μετά το ονοματεπώνυμο ακολουθεί η διεύθυνση του email σας. Προς το παρόν το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιεί αυτές τις διευθύνσεις, αλλά είναι πολύ πιθανό να τις χρησιμοποιήσει στο μέλλον για να σας ενημερώσει για αλλαγές στο πρόγραμμα ή για ενδεχόμενη μετακόμιση του site κλπ. Βεβαίως, υπάρχει πάντα η ιστοσελίδα του ΔΚ στο Google Code, στην οποία μπορείτε να καταφύγετε αν αντιμετωπίσετε προβλήματα στην πορεία. Εκεί θα βρείτε τον σύνδεσμο "News", όπου βρίσκονται ανηρτημένα τα τελευταία νέα του ΔΚ.

Μετά το email σας ακολουθεί πεδίο οποίο μπορείτε να δώσετε τη διεύθυνση (URL) μιας φωτογραφίας σας η οποία θα εμφανίζεται στα παιχνίδια στα οποία συμμετέχετε είτε ως παίκτης, είτε ως θεατής. Μπορείτε, βεβαίως, να δώσετε κάποιο avatar, ή να αφήσετε κενό αυτό το πεδίο· σ' αυτήν την περίπτωση, στη θέση σας θα εμφανίζεται ένα συμπαθές πιόνι. Αν πάντως αποφασίσετε να συμπληρώσετε αυτό το πεδίο φροντίστε η φωτογραφία που θα διαλέξετε να είναι «ανεβασμένη» σε ασφαλές μέρος του διαδικτύου, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμη, και να είναι όσο το δυνατόν τετράγωνη σε διαστάσεις· αν η φωτογραφία σας είναι ορθογώνια με διαφορετικό μήκος και πλάτος, τότε θα εμφανίζεστε με παραμόρφωση. Είναι επίσης καλό να δώσετε φωτογραφία σχετικά μικρών διαστάσεων (ακόμη και ένα thumbnail είναι καλό), καθώς οι φωτογραφία σας εμφανίζεται πάντα σε σχετική μικρή διάσταση. Μεγάλες φωτογραφίες θα προκαλέσουν κάποια επιπλέον καθυστέρηση στην εμφάνιση των σελίδων σας.

Μετά τη διεύθυνση της φωτογραφίας σας ακολουθεί το πεδίο του κωδικού. Πρόκειται για υποχρεωτικό πεδίο αποτελούμενο από οποιουσδήποτε χαρακτήρες και σύμβολα. Τον κωδικό αυτό θα πρέπει να τον γνωρίζετε μόνο εσείς και είναι το «κλειδί» σας για να εισέρχεστε στο ΔΚ. Μετά το πεδίο του κωδικού ακολουθεί η επαλήθευση του κωδικού σας, όπου πρέπει να επαναπληκτρολογήσετε τον κωδικός σας, καθώς είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος κατά την πρώτη σας πληκτρολόγηση και να μην το βλέπετε, εφόσον το πεδίο του κωδικού είναι κρυφό. Μετά την (επιτυχημένη) εγγραφή σας εισέρχεστε αυτόματα στο ΔΚ, όπου μπορείτε να επιλέξετε κάποιο καρέ για να χαρτοπαίξετε, ή να παρακολουθήσετε το παιχνίδι. Μπορείτε, ακόμη, να δημιουργήσετε δικό σας καρέ και είτε να προσκαλέσετε τους φίλους για παιχνίδι, είτε να περιμένετε μέχρι το καρέ να συμπληρωθεί και ξεκινήσετε το παιχνίδι. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω μπορείτε να διαβάσετε στο κεφάλαιο "Επιλογή Θέσης".

 
Διαδικασία Εισόδου

Για να εισέλθετε στο ΔΚ κάντε κλικ στην επιλογή Loginαπό την αρχική σελίδα. Εμφανίζεται φόρμα εισόδου στην οποία πρέπει να πληκτρολογήσετε το login σας και τον κωδικό σας. Εφόσον πληκτρολογήσετε σωστά τα παραπάνω στοιχεία, εισέρχεστε στο ΔΚ, όπου μπορείτε να επιλέξετε κάποιο καρέ για να χαρτοπαίξετε, ή να παρακολουθήσετε το παιχνίδι. Μπορείτε, ακόμη, να δημιουργήσετε δικό σας καρέ και είτε να προσκαλέσετε τους φίλους για παιχνίδι, είτε να περιμένετε μέχρι το καρέ να συμπληρωθεί και ξεκινήσετε το παιχνίδι. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω μπορείτε να διαβάσετε στο κεφάλαιο "Επιλογή Θέσης".

 
Επιλογή Θέσης

Επιλογή θέσης είναι η διαδικασία κατά την οποία ο παίκτης (δηλαδή εσείς) επιλέγει αν θα παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ή πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει, αν θα παίξει, τι παιχνίδι θα παίξει, με ποιούς, με ποια σειρά και ποιο θα είναι το όριο λήξης του παιχνιδιού. Τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν είναι αποφάσεις ενός μόνο παίκτη, αλλά συναποφασίζονται από τους συμμετέχοντες στο καρέ. Πρόκειται για μάλλον περίπλοκη διαδικασία, ευελπιστούμε όμως, ότι το πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να μην αντιληφθείτε τις δυσκολίες που κρύβει η επιλογή θέσης στο ΔΚ.

Μπαίνοντας στο ΔΚ, το πρόγραμμα θα εμφανίσει στην οθόνη σας όλα τα ενεργά καρέ. Ενεργά καρέ είναι τα καρέ τα οποία είτε βρίσκονται στη φάση του στησίματος, είτε έχουν ήδη στηθεί και παίζουν κάποιο παιχνίδι. Στήσιμο του καρέ είναι η διαδικασία κατά την οποία οι παίκτες αποφασίζουν ποιοί θα είναι οι συμμετέχοντες, με ποια σειρά θα κάθονται στο καρέ, ποιος θα παίξει πρώτος, τι παιχνίδι θα παίξουν (μπουρλότο, ή πρέφα) και ποιο θα είναι το όριο λήξης του παιχνιδιού, π.χ. για το μπουρλότο το όριο μπορεί να είναι 1551 πόντοι, ενώ για την πρέφα το «όριο» είναι η αρχική «κάσα» του παιχνιδιού, π.χ. 500 ή 300 καπίκια.

Η επιλογή θέσης είναι ίσως η πιο δύσκολη διαδικασία που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε κατά την επίσκεψή σας στο ΔΚ. Επειδή τα ενεργά καρέ ενδέχεται να είναι πάρα πολλά, το πρόγραμμα σας δίνει τη δυνατότητα να μειώσετε τον αριθμό των καρέ παρέχοντας διάφορα «φίλτρα». Μπορείτε, π.χ. να επιλέξετε μόνο τα καρέ της πρέφας, εφόσον δεν σας ενδιαφέρουν τα καρέ του μπουρλότου. Μπορείτε να επιλέξετε μόνο τα «ανοικτά» καρέ, εφόσον ενδιαφέρεστε να παίξετε και όχι να παρακολουθήσετε κάποιο παιχνίδι. «Ανοικτά» ονομάζονται τα καρέ τα οποία βρίσκονται στη φάση του στησίματος, δηλαδή τα καρέ στα οποία το παιχνίδι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

 
Μεγέθυνση Τραπεζιού

Κατά τη διαδικασία στησίματος οποιουδήποτε καρέ, μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ η λειτουργία «μεγέθυνσης» του καρέ. Πράγματι, κάνοντας κλικ στο κέντρο του τραπεζιού, όπου, παρεμπιπτόντως, εμφανίζεται ο «κωδικός» του καρέ, το τραπέζι μεγεθύνεται σημαντικά, διευκολύνοτας έτσι την ανάγνωση οποιασδήποτε πληροφορίας, αλλά και τον εύκολο εντοπισμό του ανάμεσα στα υπόλοιπα τραπέζια του ΔΚ. Η μεγέθυνση, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένας τρόπος «μαρκαρίσματος» συγκεκριμένων καρέ που μας ενδιαφέρουν. Πράγματι, μπορείτε να μεγεθύνετε οποιαδήποτε και οσαδήποτε καρέ, οπότε έχετε γρήγορη και εύκολη άποψη αυτών των καρέ. Για να ακυρώσετε τη μεγέθυνση του καρέ, κάντε πάλι κλικ στο κέντρο του τραπεζιού.

 
Πριβέ Καρέ

Όλα τα καρέ δημιουργούνται αρχικά ως «πριβέ», ενώ ο παίκτης που δημιουργεί το καρέ τοποθετείται αρχικά στην πρώτη θέση (επάνω). Κανένας παίκτης δεν έχει δικαίωμα να εισέλθει σε πριβέ καρέ, εκτός και αν λάβει πρόσκληση από κάποιον παίκτη του καρέ. Σ' αυτό το κεφάλαιο θα αναφερθούμε στο πώς λειτουργεί ένα πριβέ καρέ και πώς μπορεί κάποιος να προσκαλέσει παίκτες σε ένα πριβέ καρέ, ή πώς αίρεται και πώς τίθεται ο πριβέ χαρακτήρας του καρέ. Οποιοσδήποτε παίκτης μετέχει (ως παίκτης και όχι ως θεατής) στο καρέ μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει την κατάσταση του καρέ από πριβέ σε ελεύθερο και το αντίστροφο. Είναι προφανές, ότι αρχικά ο μόνος παίκτης που έχει τέτοιο δικαίωμα στο καρέ είναι ο παίκτης που δημιούργησε το καρέ. Από τη στιγμή, όμως, που οποιοσδήποτε άλλος εισέρχεται ως παίκτης στο καρέ, αποκτά και αυτός τα ίδια δικαιώματα.

Το αν το καρέ είναι πριβέ η όχι, φαίνεται από το εικονίδο που εμφανίζεται στο κάτω δεξιά μέρος όλων των καρέ. Αν το εικονίδιο αυτό δείχνει έναν καλοντυμένο κύριο, τότε πρόκειται για πριβέ καρέ· αν, εντίθετα, το εικονίδιο εμφανίζει έναν νέο και μια δεσποινίδα, τότε το καρέ είναι ελεύθερο και μπορεί οποιοσδήποτε να συμμετάσχει στο καρέ είτε ως παίκτης, είτε ως θεατής. Πρέπε να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι μπορούμε να εισέλθουμε ως θεατές σε οποιοδήποτε καρέ, είτε αυτό είναι πριβέ είτε όχι. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του πριβέ, θέτουμε ή αίρουμε τον περιορισμό του πριβέ. Αν μετέχουμε στο καρέ ως θεατές και το καρέ είναι πριβέ, ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί.

 
Επιλογή & Αλλαγή Θέσης

Εφόσον έχουμε δικαίωμα να εισέλθουμε ως παίκτες σε κάποιο καρέ, επιλέγουμε σε ποια θέση θέλουμε να καθήσουμε και κάνουμε κλικ σ' αυτή τη θέση. Αν κάθεται κάποιος άλλος στη θέση αυτή τότε αλλάζουμε θέση με αυτόν τον παίκτη. Αυτό ισχύει είτε αλλάζουμε απλώς θέση στο ίδιο καρέ, είτε ερχόμαστε από άλλο καρέ. Στο σημείο αυτό χρειάζεται λίγη προσοχή: Αν ερχόμαστε από άλλο καρέ το οποίο είναι πριβέ, τότε ο παίκτης τον οποίον «διώχνουμε» από το νέο καρέ, θα τοποθετηθεί αυτόματα στην παλιά μας θέση, οπότε αποκτά δικαιώματα στο παλιό μας καρέ. Αν δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, τότε μπορούμε να εισέλθουμε αρχικά στο νέο καρέ ως θεατές και κατόπιν να επιλέξουμε τη θέση που επιθυμούμε μέσα στο καρέ.

 
Θεατές

Κάθε καρέ μπορεί να έχει θεατές. Οι θεατές εμφανίζονται στο κάτω μέρος του καρέ. Αν είναι πάνω από τρεις, εμφανίζονται οι πρώτοι τρεις (αλφαβητικά) και μετά εμφανίζονται αποσιωπητικά. Βεβαίως, αν πρόκειται για τον παίκτη που χειρίζεται το πρόγραμμα, τότε αυτός εμφανίζεται πρώτος, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να «χαθούμε» ως αθέατοι θεατές σε κάποιο καρέ. Ο παίκτης μπορεί να κάνει τις ίδιες κινήσεις που κάνει και κατά την επιλογή ή την αλλαγή θέσης. Μπορεί δηλαδή να κάνει κλικ στην περιοχή των θεατών, οπότε καθίσταται θεατής στο καρέ που έχει επιλέξει, ή να κάνει κλικ σε κάποια από τις τέσσερις θέσεις του καρέ, οπότε μετέχει ως παίκτης.

 
Πρώτο Τραπέζι Πίστα

Σε όλα τα τραπέζια θα παρατηρήσετε ένα μπλε βέλος με φορά προς τα πάνω, το οποίο ονομάζεται "πρώτο τραπέζι πίστα" και έχει την εξής λειτουργία: Αν κάνετε κλικ σ' αυτό το βέλος, το καρέ στο οποίο συμμετέχετε μεταφέρεται στο καλύτερο σημείο του ΔΚ, δηλαδή στο επάνω μέρος της οθόνης σας. Μάλιστα, όχι απλώς μεταφέρεται το καρέ σας στο επάνω μέρος της οθόνης, αλλά το μέρος αυτό εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή σας. Επίσης, μεγαλώνει το μέγεθος του τραπεζιού, ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο των τεκταινομένων στο συγκεκριμένο καρέ. Αν σας ενοχλεί το μεγάλωμα του τραπεζιού, μπορείτε πάντα να το επαναφέρετε με κλικ στο κέντρο του τραπεζιού (μέσα στο κάδρο του κωδικού του καρέ).

Παρόμοια λειτουργία επιτελεί και το πλήκτρο "Πού είμαι;" που υπάρχει στο επάνω μέρος της σελίδας τους ΔΚ. Πράγματι, μπορείτε να πατήσετε αυτό το πλήκτρο ανά π΄σασ στιγμή, οπότε το πρόγραμμα θα σας εντοπίσει και θα μεταφέρει το τραπέζι του καρέ σας, όπως επίσης και τον έλεγχο της οθόνη σας στο επάνω μέρος του ΔΚ.

 
Έξοδος

Στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης υπάρχει κουμπί με το οποίο ο παίκτης μπορεί να «φύγει» από το ΔΚ. Αν ο παίκτης που εγκαταλείπει το ΔΚ είναι ενεργός παίκτης σε κάποιο καρέ, τότε τη θέση του θα πάρει ο Η/Υ και οι υπόλοιποι παίκτες και θεατές του καρέ θα ενημερωθούν για το γεγονός. Αν ο παίκτης δεν μετείχε ως παίκτης στο καρέ, ή μετείχε ως θεατής, τότε δεν χρειάζεται να ειδοποιηθεί κανείς και η έξοδος του παίκτη από το ΔΚ επιτελείται σιωπηρά. Μετά την επιτυχή σας έξοδο από το ΔΚ, θα τοποθετηθείτε εκ νέου στην αρχική σελίδα του ΔΚ.

 
Δημιουργία Νέου Καρέ

Στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης υπάρχει και δεύτερο κουμπί με το οποίο οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να δημιουργήσει νέο καρέ. Μπορείτε να δημιουργήσετε νέο καρέ όταν στο καρέ στο οποίο βρίσκεστε συμβαίνουν μετακινήσεις που δεν σας αρέσουν, ή όταν έχετε σκοπό να παίξετε με συγκεκριμένους παίκτες, οπότε δημιουργείτε νέο καρέ και στέλνετε προσκλήσεις στους παίκτες αυτούς. Κάθε νέο καρέ που δημιουργείτε εμφανίζεται κοντά στο παλιό σας καρέ, ώστε να μην «ψάχνετε» σε όλοτ ΔΚ για το νέο καρέ. Ο παίκτης που δημιουργεί το καρέ τοποθετείται αρχικά στην πρώτη θέση του καρέ (επάνω), ενώ κάθε νέο καρέ δημιουργείται αρχικά ως πριβέ, πράγμα που μας προστατεύει από ανεπιθύμητες εισβολές.

 
Προσκλήσεις και Φίλοι

Εφόσον ο browser που χρησιμοποιείτε υποστηρίζει frames, θα έχετε παρατηρήσει στη δεξιά πλευρά της οθόνης σας (sidebar) μια στήλη χωρισμένη σε δύο μέρη: Στο επάνω μέρος μπορείτε να διαχειριστείτε τη λίστα των φίλων σας στο ΔΚ, ενώ στο κάτω μέρος μπορείτε να κουβεντιάζετε με τους θαμώνες του ΔΚ που βρίσκονται στο καρέ σας είτε ως παίκτες, είτε ως θεατές.

Στο τμήμα του sidebar που αφορά τη διαχείριση φίλων, θα πρέπει να υπάρχει αρχικά ένα κενό πεδίο στο οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε κάποια ονόματα (login names), οπότε το πρόγραμμα θα σας εμφανίσει τους παίκτες των οποίων τα ονόματα συμφωνούν με το τμήμα του ονόματος που έχετε ήδη πληκτρολογήσει. Εφόσον το πεδίο παραμένει κενό, το πρόγραμμα θα σας δείξει λίστα με τους φίλους σας στο ΔΚ. Επειδή, όμως, στην αρχή η λίστα των φίλων σας θα είναι κενή, θα πρέπει να καταφύγετε σε κάποιο τέχνασμα για να δείτε όλους τους θαμώνες του ΔΚ, εφόσον φυσικά το επιθυμείτε. Για να δείτε λοιπόν μια λίστα με όλους τους θαμώνες του ΔΚ, πληκτρολογήστε το σύμβολο του επί τοις εκατό ("%") στο πεδίο του ονόματος.

Αν, αντίθετα, πληκτρολογήσετε τα πρώτα γράμματα του login name κάποιου γνωστού σας, το πρόγραμμα θα προβάλει λίστα με τους θαμώνες του ΔΚ των οποίων το login name ταιριάζει με το όνομα που έχετε πληκτρολογήσει. Είτε έχετε επιλέξει όλους τους θαμώνες (με χρήση του συμβόλου "%"), είτε επιλέξατε κάποιους συγκεκριμένους θαμώνες, μπορείτε να προσθέσετε όσα ονόματα επιθυμείτε στη λίστα των φίλων σας πατώντας το κουμπάκι που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά κάθε ονόματος (το σχετικό εικονίδιο δείχνει κάποια ανθρωπάκια με το σύμβολο "+"). Οι θαμώνες του ΔΚ που εντάσσετε στη λίστα των φίλων σας, θα εμφανίζονται αυτόματα στο sidebar.

Αν τυχόν εντάξατε κάποιον κατά λάθος στη λίστα των φίλων σας, τότε μπορείτε να τον διαγράψετε ανά πάσα στιγμή πατώντας το σχετικό εικονίδιο που εμφανίζεται επίσης στη δεξιά πλευρά του login name (εικονίδιο με ανθρωπάκια και το σύμβολο "x"). Με τον τρόπο αυτό είναι πολύ εύκολο να εντάσσετε και να καταργείτε θαμώνες τους ΔΚ από τη λίστα των φίλων σας.

Εφόσον βρίσκεστε ήδη σε κάποιο καρέ ως παίκτης, μπορείτε να προσκαλέσετε παίκτες για να παίξουν στο ίδιο καρέ, είτε να παρακολουθήσουν το παιχνίδι σας. Οι προσκλήσεις μορούν να είναι προσωπικές, αλλά μπορείτε, πατώντας το πλήκτρο "Καλέστε τους φίλους σας", να προσκαλέσετε όλους τους φίλους σας στο καρέ σας, χωρίς να χρειάζετε να απυθύνετε προσωπικές προσκλήσεις. Μπορείτε, ακόμη, να προσκαλέσετε τους φίλους σας και επιπλέον να κάνετε και ορισμένες προσωπικές προσκλήσεις. Τα ονόματα των προσκεκλημένων σας εμφανίζονται στο side bar με διαφορετικό χρώμα, οπότε μπορείτε με μια ματιά να ξέρετε ποιούς έχετε προσκαλέσει σε κάθε καρέ στο οποίο μετέχετε ως παίκτης.

 
Επιλογή Παιχνιδιού

Ως γνωστόν, στο ΔΚ επιτρέπονται μόνο δύο παιχνίδια: μπουρλότο και πρέφα. Πώς, όμως, μπορεί κανείς να επιλέξει το παιχνίδι που θέλει να παίξει; Θα έχετε, βέβαια, προσέξει ότι τα τραπέζια όλων των καρέ είναι στρωμένα με καφέ ή μπλε τσόχα. Στα τραπέζια που είναι στρωμένα με καφέ τσόχα στήνεται, ή παίζεται μπουρλότο, ενώ στα τραπέζια που είναι στρωμένα με μπλε τσόχα παίζεται πρέφα. Πώς όμως μπορούμε να επιλέξουμε το είδος του παιχνιδιού;

Στο επάνω δεξιά μέρος του καρέ στο οποίο μετέχουμε ως παίκτες, εμφανίζεται πάντα ένα ετερόχρωμο κομμάτι τσόχας. Αν κάνουμε κλικ στο σημείο αυτό, τότε το παιχνίδι αλλάζει από μπουρλότο σε πρέφα και το αντίστροφο. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αλλάξουμε όσες φορές θέλουμε το παιχνίδι και σε όσα καρέ μετέχουμε ως παίκτες. Εννοείται ότι δεν είναι καλή τακτική να κάνουμε αλλαγή παιχνιδιού χωρίς λόγο, καθώς αυτό δημιουργεί μια αταξία στο ΔΚ, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται ο server αλλά και το δίκτυο γενικότερα με περιττές κινήσεις.

 
Επιλογή & Αλλαγή Ορίου

Κάθε φορά που αλλάζετε παιχνίδι, θα παρατηρήσετε ότι το όριο λήξης παρτίδας στο επάνω αριστερά μέρος του τραπεζιού αλλάζει και προσαρμόζεται στο νέο παιχνίδι. Αν το όριο αυτό δεν μας αρέσει, π.χ. έχουμε 1551 πόντους σε μια παρτίδα μπουρλότου, αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο και θέλουμε να μειώσουμε το όριο αυτό, μπορούμε να κάνουμε κλικ πάνω στο όριο αυτό, οπότε το πρόγραμμα μας προτείνει μια σειρά από όρια από τα οποία πρέπει να διαλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει καλύτερα.

 
Εκκίνηση Παιχνιδιού

Για να ξεκινήσει κάποιο παιχνίδι πρέπει όλοι οι παίκτες που μετέχουν στο καρέ να δηλώσουν «εκκίνηση». Το αίτημα εκκίνησης γίνεται πολύ απλά κάνοντας κλικ στη θέση στην οποία κάθεστε. Θα παρατηρήσετε ότι ενώ το πλαίσιο που σας περιβάλλει είναι αρχικά κεραμιδί, μόλις υποβάλλετε αίτημα εκκίνησης το πλαίσιο παίρνει κάποιο χρυσοκίτρινο χρώμα. Το αίτημα εκκίνησης αναιρείται κάθε φορά που έχουμε αλλαγές στο καρέ. Αυτό είναι πολύ λογικό, καθώς το αίτημα εκκίνησης υποδηλώνει την αποδοχή της τρέχουσας κατάστασης του καρέ και την συνακόλουθη επιθυμία του παίκτη να ξεκινήσει το παιχνίδι. Αν η κατάσταση στο καρέ αλλάξει καθ' οιονδήποτε τρόπο, τότε μπορεί κάποιος παίκτης να μην επθυμεί πλέον να συνεχίσει σ' αυτό το καρέ.

Είναι, λοιπόν, δώρον άδωρον να υποβάλλουμε αίτημα εκκίνησης όσο το καρέ βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία του στησίματος. Πράγματι, μόλις κάποιος νέος παίκτης εισέλθει στο καρέ, το αίτημά μας θα ακυρωθεί. Αν κάποιος παίκτης αλλάξει θέση με κάποιον άλλο, το αίτημά μας επίσης θα ακυρωθεί. Είναι λοιπόν καλό να υποβάλλουμε αίτημα εκκίνησης μόνον όταν η κατάσταση στο καρέ δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.

Από τη στιγμή που όλοι οι παίκτες του καρέ έχουν υποβάλει αιτήματα εκκίνησης του παιχνιδιού, εμφανίζεται ένα εικονίδιο με την ένδειξη "Go" στο κάτω αριστερό μέρος του τραπεζιού. Αυτό δεν ισχύει στα καρέ του μπουρλότου στα οποία κάθονται τέσσερις παίκτες και όχι λιγότεροι. Πράγματι σε καρέ τα οποία είναι συμπληρωμένα, το αίτημα του τελευταίου παίκτη πυροδοτεί αυτόματα την εκκίνηση του παιχνιδιού. Στα καρέ όμως που είναι λειψά, π.χ. καρέ μπουρλότου με έναν, δύο ή τρεις παίκτες, μπορούμε να πατήσουμε το εικονίδιο "Go" και να ξεκινήσουμε το παιχνίδι, συμπληρώνοντας το καρέ με τον Η/Υ.

Το πλήκτρο "Go" είναι απαραίτητο στα παιχνίδια της πρέφας που παίζονται συνήθως από τρεις παίκτες. Όταν υπάρχει τεμπέλης (τέταρτος παίκτης στην πρέφα), το παιχνίδι θα εκκινήσει μόλις και ο τελευταίος παίκτης δηλώσει εκκίνηση. Αν οι παίκτες είναι τρεις, θα πρέπει καποιος από αυτούς να πατήσει το πλήκτρο "Go", οπότε το παιχνίδι ξεκινά με τρεις παίκτες. Αν έχουμε δύο, ή ακόμη και έναν μόνο παίκτη, τότε το πρόγραμμα συμπληρώνει τρεις παίκτες με τον Η/Υ και ξεκινά το παιχνίδι.

 
Μπουρλότο

Σ' αυτό το κεφάλαιο γίνεται σύντομη περιγραφή των κανόνων του παιχνιδιού του μπουρλότου του ΔΚ. Το μπουρλότο ή μπουρλότ είναι παραφθορά του γαλλικού belote και παίζεται κυρίως σε Ελλάδα, Σκόπια, Βουλγαρία και Κύπρο. Ακόμη, όμως, και σ' αυτήν την περιορισμένη του εκδοχή το παιχνίδι έχει πολλές παραλλαγές και τοπικές ιδιολέκτους. Για το λόγο αυτό πρέπει να παραθέσουμε με σαφή τρόπο τους κανονισμούς του παιχνιδιού όπως αυτό εκτελείται από το πρόγραμμα του ΔΚ. Είναι συνειδητή επιλογή της προγραμματιστικής ομάδας να μην παρέχεται η δυνατότητα διαμόρφωσης διαφορετικών εκδοχών του κανονισμού, π.χ. ο «αέρας» πρέπει να δείχνεται πάντα την ώρα που ο παίκτης αποφασίζει να παίξει φύλλο από τον συγκεκριμένο αέρα και όχι πριν αρχίσει το παιχνίδι, ή κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου. Αυτή η τακτική της αποκρυστάλλωσης ενός σαφούς και ενιαίου πλαισίου κανονισμών αποφασίστηκε με σκοπό τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας κανονισμών, ώστε να αποφευχθούν οι εκπλήξεις και οι συνακόλουθες έριδες που δημιουργούνται συνήθως στα καρέ του μπουρλότου εξαιτίας ακριβώς της βαβέλ των κανονισμών που ισχύουν σήμερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και των γύρω χωρών.

 
Κανόνες του Παιχνιδιού

 
Ανακάτεμα και Μοίρασμα

 
Αγορά

 
Εκτέλεση

 
Πρέφα

Η πρέφα είναι παιχνίδι που μάλλον έχει έρθει από τη Ρωσία και, ενώ παλαιότερα ήταν πολύ δημοφιλής στη Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια τείνει να εκλείψει, κυρίως λόγω της φήμης που έχει ως δύσκολο και στριφνό παιχνίδι. Η άποψη αυτή μας βρίσκει αντίθετους, καθώς πιστεύουμε ότι η πρέφα είναι απλούστερη και πολύ πιο «καθαρή» από το μπουρλότο· η φήμη που την περιβάλλει οφείλεται κυρίως σε άγνοια και εν μέρει στο χρόνο που απαιτείται για να παίξει κανείς σωστή πρέφα. Πράγματι, ενώ ένας παίκτης του μπουρλότου, μπορεί σε ένα δυο χρόνια να γίνει άριστος παίκτης, για την πρέφα χρειάζονται αρκετά χρόνια, ώστε να μπορεί κανείς να αντιλαμβάνεται της ιδιομορφίες του φύλλου που κρατά κάθε φορά στα χέρια του. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να παίξουν καλή πρέφα παίκτες διαφορτικών επιπέδων, περίπου όπως συμβαίνει στο σκάκι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι παίκτες του ιδίου επιπέδου δεν μπορούν να ευχαριστηθούν το παιχνίδι.

 
Κανόνες του Παιχνιδιού

 
Ανακάτεμα και Μοίρασμα

 
Αγορά

 
Δηλώσεις

 
Εκτέλεση

 
Θέλω να Παίξω!

Βιάζεστε να παίξετε μπουρλότο ή πρέφα στο ΔΚ; Εδώ είναι το σωστό σημείο να διαβάσετε πώς μπορείτε αμέσως να ξεκινήσετε κάποιο παιχνίδι. Πρέπει, βεβαίως, να έχετε ήδη δημιουργήσει «λογαριασμό»· αν δε έχετε δημιουργήσει λογαριασμό, δημιουργήστε τώρα έναν λογαριασμό και συνεχίστε από αυτό το σημείο. Επιλέξτε Login από την αρχική σελίδα του ΔΚ και πληκτρολογήστε το login σας και τον κωδικό σας. Εφόσον πληκτρολογήσετε σωστά τα παραπάνω στοιχεία, εισέρχεστε επιτυχώς στο ΔΚ.

Μετά την επιτυχή είσοδό σας στο ΔΚ, θα εμφανιστούν στην οθόνη σας όλα τα ενεργά καρέ. Τα καρέ που έχουν διακεκομμένο κίτρινο περίγραμμα είναι «ανοικτά», δηλαδή βρίσκονται στη διαδικασία στησίματος. Κανονικά πρέπει πρώτο να εμφανίζεται ένα νέο καρέ στο οποίο θα βρίσκεστε καθισμένος στη θέση 1. Γενικά, είναι εύκολο να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας μέσα στο ΔΚ, ακόμη και χωρίς να χρειαστεί να διαβάσετε το login σας, καθώς πάντα είστε «μαρκαρισμένος» με μια κόκκινη βούλα. Οι θέσεις των τραπεζιών αριθμούντα ως εξής: 1, 2, 3 και 4, ξεκινώντας από επάνω και ακολουθώντας την τροχιά των δεικτών του ρολογιού. Τα καρέ που έχουν έντονο, συνεχές κίτρινο περίγραμμα είναι καρέ στα οποία εξελίσσεται ήδη κάποιο παιχνίδι· σ' αυτά τα καρέ μπορείτε να συμμετέχετε μόνο ως θεατής και όχι ως παίκτης.

Θα παρατηρήσατε, βέβαια, ότι άλλα τραπέζια είναι στρωμένα με καφέ τσόχα και άλλα με μπλε. Τα καρέ τα οποία είναι στρωμένα με καφέ τσόχα είναι καρέ στα οποία είτε παίζεται, είτε στήνεται παιχνίδι μπουρλότου, ενώ αυτά με την μπλε τσόχα είναι καρέ πρέφας. Αν, τώρα που είναι αρχή, ξεχνάτε τα χρώματα, αυτό μην σας απασχολεί, καθώς το παιχνίδι που αντιστοιχεί σε κάθε χρώμα είναι κεντημένο με χρυσή κλωστή επάνω στην αντίστοιχη τσόχα. Στα ανοικτά καρέ στα οποία συμμετέχετε ως παίκτης θα παρατηρήσετε στην επάνω δεξιά περιοχή (μεταξύ των θέσεων 1 και 2) μια περιοχή όπου το χρώμα της τσόχας είναι αντίστροφο: μπλε για το μπουρλότο, καφέ για την πρέφα. Κάνοντας κλικ σ' αυτήν την περιοχή αλλάζετε το παιχνίδι. Εφόσον, λοιπόν, είστε τοποθετημένος στη θέση 1 του πρώτου καρέ, και το καρέ είναι στρωμένο με καφέ τσόχα (πρόκειται λοιπόν για καρέ μπουρλότου), θα πρέπει να έχετε μπλε τσόχα στο δεξί επάνω μέρος του τραπεζιού (αριστερά σας όπως «κάθεστε» στο «τραπέζι»). Κάνοντας κλικ στην ετερόχρωμη περιοχή, θα παρατηρήσετε ότι αλλάζει το παιχνίδι από μπουρλότο σε πρέφα και τούμπαλιν, όπως επίσης αλλάζει και το όριο λήξης του παιχνιδιού από 1551 πόντους για το μπουρλότο, σε 50 «κάσα» για την πρέφα και το αντίστροφο.

Μπορείτε να περιμένετε στο καρέ που έχετε ήδη τοποθετηθεί από το πρόγραμμα, μέχρι να συμπληρωθεί το καρέ και να ξεκινήσετε το παιχνίδι. Επειδή αυτό μπορεί να αργήσει, επιλέξτε κάποιο καρέ με το είδος παιχνιδιού που σας ενδιαφέρει στο οποίο βλέπετε κάποια κενή θέση. Κάντε κλικ στη θέση αυτή και περιμένετε μέχρι να συμπληρωθεί το καρέ. Μόλις συμπληρωθεί το καρέ, κάντε κλικ στο εαυτό σας, οπότε θα παρατηρήσετε ότι το κεραμιδί «κάδρο» το οποίο περιβάλλει της θέση στην οποία κάθεστε γίνεται χρυσαφί. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεστε τη σύνθεση και τη σειρά των παικτών στο καρέ, όπως, βεβαίως, ότι αποδέχεστε το είδος και το όριο του παιχνιδιού. Αν διαφωνείτε με κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά του καρέ, μπορείτε να τα αλλάξετε, αλλά γενικά δεν είναι καλή τακτική να αλλάζετε χαρακτηριστικά κάποιου καρέ το οποίο δεν έχετε δημιουργήσει.

Ας δούμε, όμως, πώς μπορείτε να αλλάξετε τα χαρακτηριστικά του καρέ στα οποία συμμετέχετε ως παίκτης. Για την αλλαγή του είδους του παιχνιδιού (μπουρλότο ή πρέφα) μιλήσαμε ήδη παραπάνω. Για να αλλάξετε το όριο λήξης μπορείτε να κάνετε κλικ στο τρέχον όρι το οποίο εμφανίζεται στο αριστερό επάνω μέρος του τραπεζιού. Κάνοντας κλικ στο όριο του παιχνιδιού, το όριο αλλάζει διατρέχοντας κάποιες προκαθορισμένες τιμές: 801, 1001, 1551 και 2001 πόντοι για το μπουρλότο, και 30 ή 50 κάσα για την πρέφα.

Για να αλλάξετε τη θέση στην οποία κάθεστε στο τραπέζι, κάντε κλικ στην κανούρια θέση στην οποία επιθυμείτε να καθήσετε. Αν η θέση είναι κενή, το πρόγραμμα απλώς σας μεταφέρει σ' αυτή τη θέση. Αν κάθεται κάποιος συμπαίκτης σ' αυτή τη θέση, τότε αλλάζετε θέση μαζί του. Θα προσέξετε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καρέ ακυρώνει τα αιτήματα αποδοχής και εκκίνησης που έχετε κάνει εσείς ή κάποιο από τους συμπαίκτες σας. Με άλλα λόγια, αν κάποιες από τις θέσεις του τραπεζιού περιβάλλονται από χρυσαφί περίγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι αντίστοιχοι παίκτες έχουν κανει κλικ στον ευατό τους αποδεχόμενοι τα χαρακτηριστικά του καρέ και αιτούμενοι εκκίνηση του παιχνιδιού, τότε, μετά την οποιαδήποτε αλλαγή το περίγραμμα θε αλλάξει πάλι σε ασημί για τους συμπαίκτες σας, ή κεραμιδί, εφόσον μιλάμε για εσάς, οπότε οι παίκτες θα πρέπει να αποδεχτούν τη νέα κατάσταση και να δηλώσουν εκ νέου εκκίνηση.

 
Επίλογος

Το Διαδικτυακό Καφενείο αναπτύχθηκε από τους προγραμματιστές Δώρα Π. Καργάκη και Πάνο Ι. Παπαδόπουλο κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2010. Το project διέπεται από τους κανονισμούς και τις επιταγές της άδειας GPL3, επομένως απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση των αντίστοιχων προγραμμάτων με σκοπό τον προσπορισμό οποιουδήποτε οικονομικού οφέλους. Ελπίζουμε να μείνετε ευχαριστημένοι και περιμένουμε τα σχόλιά σας στο forum του ΔΚ. Για τυχόν λάθη, ή παράξενη συμπεριφορά του προγράμματος, μπορείτε να εισέλθετε στον bug tracker του προγράμματος και να δημιουργήσετε ένα νέο issue, αφού όμως πρώτα βεβαιωθείτε ότι το ίδιο πρόβλημα δεν έχει ήδη αναφερθεί.